Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΚΡΟΣ ΙΣΤΡΙΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!!!


Με έκπληξη λάβαμε ένα e-mail από ένα "μικρό ιστριενό δημοσιογράφο" ο οποίος μας έστειλε
το παρακάτω άρθρο όσο αναφορά το αγαπημένο του χωριό.Με μεγάλη μας χαρά σας δημοσιεύουμε το άρθρο του Δημήτρη Χωρίτη για την Ίστριο. Ένα μεγάλο μπράβο από την πλευρά μας και περιμένουμε την κίνηση αυτή να την μιμηθούν και άλλα παιδιά στο χωριό μας!!!


Αν αναζητάτε μια μικρή όαση γνήσιων ελληνικών παραδόσεων μέσα σε ονειρεμένο τοπίο, τότε η Ίστριος είναι ο απόλυτος προορισμός. Στα νότια του νησιού, 85 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου ο μικρός αυτός οικισμός θα σας οδηγήσει μέσα στη φύση και τις παραδόσεις.
Μέσα σε ελιές, πεύκα και αμπέλια,κοντά στην περιοχή του φράγματος της Απολλακιάς η Ίστριος απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον αγροτικό οικισμό της Προφύλιας.
Η περιοχή αυτή αποτελεί ένα πραγματικό καταφύγιο άγριας πανίδας και προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο "Natura 2000". Χάρη στην μεγάλη φυσική της ομορφιά, η Ίστριος και τα περίχωρά της αποτελούν ένα από τα ομορφότερα τοπία στα Δωδεκάνησα. Τα πέτρινα μονοπάτια του χωριού θα σας οδηγήσουν λίγο έξω από αυτό μέσα από πεύκα στον καταρράκτη του Κηπολίστη, όπου η πανίδα και η χλωρίδα αναπτύσσονται ανενόχλητες.
Στο όμορφο αυτό μέρος οι άνθρωποι ακολουθούν με σεβασμό και αγάπη τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Περπατήστε τα σοκάκια της Ίστριου, που περνάνε δίπλα από τα ζεστά σπιτάκια με κεραμικές και υφαντές διακοσμήσεις. Τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στην εκκλησία του Αγίου Μερκουρίου, όπου οι ντόπιοι εκφράζουν κάθε Κυριακή με την πίστη τους την ευγνωμοσύνη τους στον Θεό!!
Τον Αύγουστο μην χάσετε το πανηγύρι του Αγίου Μερκουρίου, όπου μετά την λειτουργία οι ντόπιοι μαζεύονται στην κεντρική πλατεία για τον παραδοσιακό χορό με τους ήχους του βιολιού, της λύρας και άλλων παραδοσιακών οργανων. Από την γιορτή δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ντόπιες σπεσιαλιτέ σε αφθονία, που βάζουν κάθε παρευρισκόμενο σε πειρασμό.
Μακριά από φασαρία, μέσα στη φύση και παρέα με τους φιλόξενους κατοίκους της Ίστριου νιώθει κανείς αναζωογόνηση και κοντά στις ρίζες του.
Δημήτρης Χωρίτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

dimitraki eisai korufi !!!!!!!!